...

Friday, May 22, 2015

TUTORIAL Tranparent/Watermark pada Logo tau Design

    Kerana permintaan seseorang...saya cuba menyampaikan  entry post kali ney supaya ia lebey memudahkan dan secara x langsung dapat berkongsi dangan teman-teman lain gak..Saya tau skang ney apa bentuk design atau berkaitan secara teori dan teknikal sangat popular sekarang sebab tu kalu google banyak yang mecari. Ramai antara kita sama ada tau atau x berminat dan nak belajar.

      Berikut adalah tutorial mudah untuk buat apa-apa jenis design secara tranparent atau pun ada yg sebut watermark jugak. Kegunaan tranparent ini biasa digunakan pada website, interaktif dan page2 blog..itu merupakan antara trend design bagi produk-produk maya. Dingatkan tutorial ini dibuat oleh saya tanpa merujuk pada mana-mana tutorial atau google search mana-mana..Saya cuba sampaikan yang termampu harap dapat membantu anda..Terima kasih..
first obcourse lar bukak Photoshop..software len saya tak tau..
Second pergi File>Open pastu akan kuar  Popup Box jadi pilih lar mane gambar menjadi pujaan n nk start design..itu terpulang..then klik OK

 

Second pergi kat Photoshop Tool kalu nak tau Tool kat mane ke biasaanya akan ada belah kiri sisi screen (default) then cari Magic Eraser tool dia macam bentuk pemadam.
Third  klik Magic Eraser tool tur n  pergi kat mane-mane gambar yg plain klik kat tempat berkenaan dia akan bertindak memadam keatas tempat yg kita nak tu (diingatkan hanya berkesan terhadap keseluruhan calour plain cth putih..putih saja.kalu biru biru jer,,kalu bercampur, benda tu x pat pastikan warna yang akn dipadam.

Lepas klik akan ada macam..symbol target..ini bermakna anda telah pun klik pada Magic Eraser Tool..then pergi kat ape2 image plain dan klik at situ.


TadAAA!! Siap dan save kepada format type Png atau Gif k...


Cara-cara save pergi File>Save As pastu namakan file anda dan pilih format Png yg terdapat at senarai Format.
Nt pas tekan Save akn kuar PNG Option ney so pilih None n Ok
Siap!!!.. bley r anda check balik dimana bahan yang anda save tur..pakai image tu and upload lar kat mane2 page

Selain langkah diatas,  Berikut  Pilihan lain, untuk anda yang ingin memulakan design bagi transparent ney...buat macam mula2 jugak File>New pastu kuar Poppup Box..then setting saiz dan pilih transparent seperti cth gambar at bawah..t Photoshop akan sediakan working plate transparent..setelah siap save seperti langkah sebelum ney..ok


K nak pastikan plate itu kosong atau tiada apa2 background atau kaler background menganggu..anda check jer background dia petak-petak macam paper dam atau chees.. maknanye tu dar mood tranparent r. 


Itu jer dari saya..benda ney x de pantang larang..jadi jangan takut mencuba..n ramai dar pandai buat benda ney. Saya cuba share kan melalui step sy sendiri.Heeee

Sekian..

Huiiii....Rasa nak wat Kompilasi lagu seseorang gak..tapi dia mintak royalti so ak bagi penumbuk jer...sape suh ko nyanyi2 kan..ok tunggu kalu dapt kumpul material cover dia yg tgh syok sendiri.Siapa Yeh??


5 comments:

sue sue said...

Memang tak pandai pakai Adobe ni...
Sekarang buat watermark pakai apps fon je..hihii...





Singgah blogwalking...:)
Nak tahu ade diabetes ke tak?Jom cek kat sini:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/tanda-tanda-diabetes-yang-anda-mesti.html

ombak bergigi said...

susah jugak nak dapatkan adobe photoshop, sampai satu tahap boleh sakit jiwa mencari. ><

KeMBaLI™ said...
This comment has been removed by the author.
KeMBaLI™ said...

ombak bergigi skang memang payah nak cari Adobe nye software..masa zama 5.0 cs dgn cs3 boley lagi cari..skang software banyak link dengan main site....kalu nak download cari mane2 adobe portable...tapi portable x best pakai kan....kalu keje at cyberjaya yg berkaitan dgn graphic n studio...pihak adobe akan buat pemantauan ke syarikat-syarikat sekitar malaysia untuk dapat tahu software digunakan pirate atau x kalu x ori t kena saman n terpaksa pakai yg ori..durg bagi n bebayar...huu

KeMBaLI™ said...

sue sue pakai watermark guna apps fone..macam maner share lar sikit at kite yer...heee